V prvom rade je vhodné uvedomiť si, čo máte vo svojej záhrade. Koľko plochy zaberá trávnik, koľko zeleninový záhon, kvety, či okrasné stromy. 

Podľa toho si musíte vybrať správnu závlahu, nakoľko trávnik si vyžaduje iný objem vody, ako napr. zelenina, ktorej stačí kvapôčkovou závlahou pomalý prísun vody. 

Ak máte v záhade len trávnik, choďte do závlahy postrekom. Ten sa šikovne schová pod úroveň trávnika a zabezpečí jemným vodným prachom trávniku dostatočnú závlahu. Na tento spôsob si dajte ale pozor, ak sú v okolí trávnika aj iné rastliny. Nie každá totiž miluje vodu na listoch. 

pixabay.com

Tento spôsob závlahy je veľmi obľúbený, a to z toho dôvodu, že nielen zaleje trávnik, ale ovlaží a ochladí horúci letný vzduch.

Ak vo vašej záhrade dominujú zeleninové priesady, ovocné stromy, tak inštalujte radšej kvapkovú závlahu. Zamedzíte tak premokreniu a voda sa dostane presne tam, kde ju potrebujete. 

No tak ako v každej sfére života idú technológie dopredu, týka sa to aj závlahy. Preto mnohí volia automatickú závlahu. Tá je veľmi šikovná. Vďaka dažďovým senzorom a čidlám kontroly vlhkosti pôdy závlahový systém rozpozná, kedy zálievka je, alebo nie je potrebná.

Ak už si vyberiete spôsob závlahy, je potrebné myslieť na to, odkiaľ budete brať vodu. Buď to bude studňa, sud, alebo klasický vodovodný kohútik. Na čerpanie vody zo studne treba správne čerpadlo. Nie každé je vhodné na závlahu záhrady. 

Vedzte že, rozlišujeme čerpadlá ponorné, povrchové, kalové a domáce vodárne. Ponorné netlakové čerpadlo je pre závlahu záhrady nevhodné, tu treba voliť ponorné, ale tlakové čerpadlo, ktoré je schopné vyčerpať vodu aj z väčších hĺbok. 

Zdroj: zahrady-landart.sk, pvmsystem.sk