Kde a koľko?

Na začiatku si zodpovedajte pár jednoduchých otázok. Kde je váš balkón situovaný. Rozhodujúca je svetová strana a počet hodín priameho slnka.

Druhá dôležitá vec je miesto. Miesto nie je myslené tak, či dáte rastliny na zem, alebo na zábradlie, ale koľko máte miesta na rastlinky, ktoré sa časom rozrastú. Či máte miesto na previsnuté druhy, alebo radšej len niečo, čo vytvorí kompaktný celok.

Štýl

Ďalšou rozhodujúcou vecou je štýl balkóna, ktorý sa hodí k vášmu domu, k vašej záhrade. Napr. niekto preferuje tirolský/alpský štýl, takže bude voliť prázdne ťahavé muškáty, alebo niekto má rád provensálsky štýl, tak zvolí levanduľu a voňavé byliny.

Výdrž

Ak ste úplní laici, tak je najlepšie zvoliť druhy, ktoré prežijú všetko, a to doslova. Nerobí im problém horúce slnko, vietor, ani príležitostný chlad. Medzi takéto rastliny patria vzpriamené muškáty, tzv. smradľáky. Nepotrebujú veľa miesta a za pravidelnú zálievku s dostatkom hnojiva sa vám odvďačia bohatými plnými kvetmi. 

Ak by ste chceli v bdebničkách kombinovať, tak odporúčame plektrant. Je to rastlina charakterizovaná poklesnutými výhonkami, na ktorých sú nasadené oválne rebrované listy. Je to rastlinka, ktorá vám ozdobne zahustí balkón. Čo je ale ďalšia výhoda tejto rastliny, je jej schopnosť odpudzovať muchy a komáre.

pixabay.com (plektrant)

Farbu do debničiek vnesie aj tzv. dvojzub. Bohato kvitnúca letnička, ktorá vytvára efektné previsy, kvitne celé leto až do prvých mrazov. Najčastejšie je v žltej, alebo kombinovanej farbe s hnedou, no nájdete aj biely dvojzub, ten sa nápadito podobá sedmokráske. 

autor

Čo nie!

Dalo by sa povedať, že na žiadnu letničku nemôžeme povedať, žeby bola nevhodná. Nevhodné je len miesto, ktoré pre ňu zvolíme, nakoľko je jasné, že ak na priame slnko počas celého dňa vysadíme napr. bakopu, alebo minipetúnky, tak to asi tak celkom nezvládnu, nakoľko tieto rastlinky majú radi slnko, ale len na pár hodín, nie počas celého dňa. 

Radšej preto naozaj voľte muškát a kombinujte ho so zelenými letničkami, ako je spomínaný plektrant, alebo škripina, či dichondra.