V zime dáva poriadne zabrať našim očiam horské slnko, v lete zase horúce a ostré slnečné lúče. Naše oko tak potrebuje kvalitnú ochranu. Tá sa však vie niekedy vyšplhať aj na niekoľko stoviek eur, preto mnohí hľadajú cestu ako ušetriť a nájsť alternatívu na bazároch. Je to dobrá cesta? 

Najdôležitejší je materiál okuliarov. Čím je kvalitnejší, tým vám okuliare dlhšie vydržia. V tomto prípade jednoducho platí priama úmera. Rámy sú najčastejšie titánové, plastové, kovové a nylónové.

Okuliare by ste si mali samozrejme najlepšie vyskúšať, aby vám takpovediac dobre padli a nikde vás na tvári netlačili, no hlavne, aby vám dostatočne prekrývali oči. Mnohí sú však zvyknutí na istý typ okuliarov pri danej značne, preto si ich vedia kúpiť aj bez skúšania. 

Rozdiel je aj v sklách. Na trhu máme sklenené a plastové. Sklenené sú odolnejšie voči poškriabaniu a ich veľkým pozitívom je, že zabraňujú preniknutiu infračerveného žiarenia. Plastové sú "ohybnejšie", no rýchlo sa poškriabu. 

pixabay.com

Najdôležitejšia je ale priepustnosť skiel, laicky povedané, akú majú farbu a koľko žiarenia prepustia k oku. Tu netreba podľahnúť len módnosti, ale treba si premyslieť, kde okuliare budem nosiť. Existujú až 4 kategórie. Od "0", ktorá prepúšťa 80 – 100 % žiarenia a sú naozaj len módnym doplnkom, alebo až po "4", ktoré prepúšťajú len 3 – 8 % žiarenia. Vhodnú farbu zase zvoľte podľa druhu aktivity. 

Drahé neznamená lepšie!

Slovenská obchodná inšpekcia každoročne zverejňuje prieskum testovanie slnečných okuliarov. Sledujú okuliare rôznych cenových kategórií a hodnotili ich podľa stanovených technických požiadaviek.

Výsledky bývajú šokujúce a vo vysokom počte percent, ktoré sú tie najdrahšie, zakážu ich predaj. 

Takže ak sa rozhodnete aj pre kúpu okuliarov z druhej ruky, nemusíte sa hanbiť, pretože aj tam nájdete často lepšie kúsky, než v obchodoch. 

Zdroj: fokusoptika.skcasprezeny.pluska.sk


Súvisiace inzeráty

Ostatné (oblečenie)