Jednoducho povedané, táto zázračná veda má pomôcť človeku vyskladať si prostredie tak, aby sa v ňom cítil príjemne. Tak ako sa feng šuej používa v interiéroch, tak sa používa aj pri usporiadaní záhrad.

Feng šuej v architektúre opisuje vzťah medzi človekom a prírodou. Každé prostredie má svoju osobitú charakteristiku. Na zistenie vhodnosti je potrebné zistiť charakteristickú energiu, ktorá sa podľa učenia feng šuej dá vyjadriť pomocou 5 fáz premien, ktoré majú znaky dreva, ohňa, zeme, kovu a vody. Tie sú vo vzájomnom pomere. Podľa zásad feng šuej je ideálny pozemok, ktorý je zo zadnej strany a z bokov clonený a chránený – napr. vyvýšeninou alebo skupinou stromov. Smerom dopredu by mal byť otvorený, s pekným výhľadom. Optimálnou polohou pozemku vzhľadom na svetové strany je byť chránený od severu s výhľadom na juh.

Pri výbere všetkého, čo sa týka záhrady v súvislosti s feng šuej, berte do úvahy aj faktory ako: tvar pozemku, poloha ciest v okolí, stav pôdy , susedia a ich pozemky.

Všetko teda robíme preto, aby sme vytvorili priaznivú životnú energiu – čchi.

DREVO

Drevo vnáša nielen do interiérov, ale aj exteriérov teplo a rodinnú pohodu. Je to teplý materiál, ktorého sa nebojíte dotknúť a cítite jeho energiu. Keď hovoríme o dreve v záhrade, nie je to len altánok, rôzne podvaly, či trámy, ale sú to všetky dreviny. Bohato plodiace dreviny prinášajú blahobyt, bohatstvo, ale aj šťastie, požehnanie a „vnútorné bohatstvo" v juhovýchodnej časti záhrady.

pixabay.com

Majte na pamäti, že drevené sedenie či altánok, kde sa bude stretávať celá rodina by ste mali umiestniť vo východnej oblasti záhrady, čím podporíte jej vplyv za zdravie, rodinu a vrodenú múdrosť.

OHEŇ

Slnko, sviečky, krb.. Toto všetko vháňa do záhrady tak veľmi potrebný oheň. Zo svetových strán je oheň spojený s juhom, ktorý predstavuje osvietenie, slávu, spoločenské povedomie ale aj zdravé sebavedomie, sebaúctu a vnútorné svetlo obyvateľov.

ZEM

Stáva sa, že niektorí tento element zo svojej záhrady vytesnia, a pritom je tak dôležitý. Element zeme by mal byť vždy v centre záhrady. To by malo ostať voľné, aby mala energia dostatok miesta a bola stabilná. Zem v záhrade zodpovedá hlbokému zamysleniu, rozjímaniu, vedomostiam, poznaniu a učeniu. Je vhodná na vytvorenie pokojného miesta na posedenie či meditáciu, kde sa človek môže sústrediť.

KOV

Kovový priestor predstavuje úroveň našej kreativity a zároveň plány do budúcnosti. Pri utváraní tohto priestoru môžeme popustiť uzdu svojej fantázii, plne uplatniť kreativitu. Na tomto mieste môžete zhromaždiť dary, alebo suveníry z ciest. Toto miesto sa tak stane centrom komunikácie medzi priateľmi, ktorí sú často tou najväčšou oporou. 

VODA

Voda je v záhrade nesmierne dôležitá, nielen z pohľadu jej prežitia, ale aj z pohľadu pohody, ktorú do tohto priestoru prináša. Element potoka, fontány, či rybníka prináša pokoj. Voda by nemala byť stojatá ale mierne tiecť a nádherne zurčať.

pixabay.com



Zdroj: stavebnictvoabyvanie.sk, sk.wikipedia.org