Asi málokto si na začiatku života mimo rodinného hniezda prenajíma rovno dom. Vždy je to byt - jednoizbák, garsónka, maximálne dvojizbák. Všetko závisí od finančného zázemia človeka a schopnosti plniť si finančné záväzky.

Podnájom je u Slovákov naozaj len dočasná stanica, nakoľko možno o tom ani neviete, ale Slováci skutočne radi niečo vlastnia. Slovensko je podľa štatistík Európskej únie jednou z krajín s najvyšším podielom obyvateľov vlastniacich svoje obydlie. Jednoducho, radšej vlastníme a vytvárame si k nehnuteľnosti citový vzťah.

pixabay.com

No ak sa rozhodnete ísť do podnájmu, dajte si pozor na tieto veci: 

1. 

Nájomná zmluva: hovorí sa, že ani tá najdokonalejšia zmluva nedokáže prenajímateľa ochrániť pred zlým nájomcom. Je to žiaľ tak. To ale neznamená, že vy ako nájomník by ste si nemali dať pozor na to, čo podpisujete. Dajte ju vypracovať profesionálovi, dohodnite si dobu nájmu, podmienky ukončenia podnájmu, výšku nájmu, spôsob splácania, a čo je naozaj dôležité, je preberací protokol. Ten vás ochráni, ak by vám náhodou chcel niekto prišiť nejakú škodu. 

2.

Už na začiatku si medzi sebou vyjasnite, ČO AK. ČO ak vyvŕtam do steny dieru, ČO ak ma vytopí sused, ČO ak sa niečo pokazí, ČO ak... Týchto momentov je naozaj mnoho a nehanbite sa, ak by ste chceli mať všetko čierne na bielom. Idete do vzťahu s cudzou osobou, o ktorej nič neviete. 

3. 

Kaucia bytu. Toto je moment, ktorý na začiatku nájmu veľmi nepríjemný, nakoľko hneď na začiatku treba mať poruke omnoho viac peňazí. Kaucia sa vám vráti, ak nespôsobíte v byte škody a nebudete nič dlžný, napr. na energiách. 

Zase na druhej strane, ak vznikli na energiách nejaké preplatky, lojálny majiteľ by vám ich mal vrátiť, resp. odrátať z ďalšieho nájmu. 

4. 

Súkromie vs. povinnosti. To, že bývate "vo vlastnom", aspoň teda sa tak cítite aj v podnájme, máte nejaké povinnosti. Musíte rešpektovať svojich susedov a oboznamovať majiteľa bytu o bytových schôdzach, alebo zmenách, ktoré sa v bytovom dome dejú. Radšej všetko oznamujte a konzultujte s majiteľom, ušetríte si tak možné problémy. 

Zdroj: sconto.sk


Súvisiace inzeráty

Byty