Prilba je niečo, bez čoho by ste svoje dieťa nemali posadiť ani len na odrážadlo, nie to ešte na dospelácky bicykel. Každý rodič sa snaží predvídať, no kolízie na bicykli sa predvídať nedajú. 

Ako teda vybrať správnu prilbu? V prvom rade vezmite so sebou svoje dieťa. Spravte z kúpi prilby výlet s príbehom. Nech sa dieťa teší a má z toho zážitok. Vyhnete sa tak neskoršiemu odmietaniu nosenia prilby. 

Veľkosť

Najpodstatnejšia je pri výbere veľkosť prilby. Musí správne priliehať k hlave a dobre sedieť, preto je dobré mať dieťatko so sebou, nakoľko deti môžu mať špecifické tvary hlavy a nemusí im každá sedieť.

Veľkosti sa pohybujú od XS po XXL, s tým, že každá jedna má v sebe patent na rozširovanie veľkosti. Vyhnete sa tak každoročnému kupovaniu novej prilby. Vo väčšine prípadov je najlepším radcom mama, nakoľko tá kupuje čiapky a vie aký obvod hlavy dieťa má. Tento údaj veľmi pomôže predajcovi. Po výbere dajte dieťaťu prilbu obzrieť, až potom mu ju dávajte na hlavu.

Keď sa to podarí, musí byť správne osadená. Vybratá prilba musí dieťatku priliehať k hlave, zakrývať čelo a siahať približne do jeho prvej tretiny. Zapínanie pod bradou a pri uškách musí byť utiahnuté tak, aby neodstávalo, ale zároveň, aby bolo dieťaťu pohodlné a nebránilo v pohybe hlavy. Nesmie voľne visieť, pretože v prípade pádu musí prilba ostať na svojom mieste.

ilovebicycling.com

Materiál

S materiálom prilby by vám mal poradiť predajca. Musí byť odolný a trvácny, no hlavne ľahký. Vcíťte sa do kože dieťatka. Ak bude mať na hlave niečo ťažké, odmietne to. Váha prilby by mala byť čo najnižšia. Ideálna je to 220 gramov.

Čo je však veľmi dôležité, aby bola priedušná, aby sa hlávka dieťatka nepotila. Niektoré prilby majú až 12 ventilačných otvorov. 

Farba

U vás, ako rodiča, by mala byť farba najmenej podstatná, no pre dieťa je rozhodujúca. Je to to jediné, čo pri výbere chápe, preto doprajte dieťaťu výber farby, či motívu. 

Zdroj: skprofibike.skridepro.sk