Na povrchu surového mäsa sa nachádza kopa mikroorganizmov, ktoré pri nesprávnej úprave a skladovaní dokáže spôsobiť hnačku, zvracanie, či bolesti brucha. 

Čo teda robiť a nerobiť?

1. Ľudia si často myslia, že keď mäso naložia do marinády, ktorá je slaná, vydrží dlhšie, či už v chlade, alebo mimo neho. Omyl, soľ mäso neochráni, preto ak ho vyberiete z chladu, okamžite ho pripravujte.

2. Ak ste sa rozhodli, že na grilovačku použijete nejaké zmrazené zásoby, vždy rozmrazujte mäso v chladničke počas noci.

3. Najlepšie je použiť plynový, alebo elektrický gril. Mnohí však majú radi "smrad" uhlia na mäse. Je to v poriadku, pokiaľ používate uhlie na grilovanie a určite sa vyhnite podpaľovačom. Výpary z nich dokážu znehodnotiť grilované potraviny, ktoré sa neodporúča konzumovať.

4. Grilujte na miernej teplote. Veľký oheň, ani teplota vám nezaručia lepší výsledok. Potraviny len spálite zvrchu a zvnútra ostanú surové. Tu hrozia žalúdočné problémy hlavne pri mäse. 

5. Zbavte sa tuku a kože! Áno, áno. Neživte v sebe predstavu, že tuk je nositeľom chuti. Vedzte, že ak necháte na mäse kožu a tuk, tak si vážne škodíte. Rozkladom tukov pri teplote nad 200 stupňov Celzia vznikajú rakovinotvorné polyaromatické uhľovodíky. Pred grilovaním orežte kožu a tuk, aby nekvapkal na žeravé uhlie. PAU totiž s dymom stúpajú hore a zrážajú sa na povrchu potraviny.

6. Vo väčšine prípadov nastane situácia, že ugrilujete všetko, aby sa ku grilu už nevracali. Mäso tak len prikryjete niečím proti muchám. Veľká chyba! Tepelne spracované mäso, ktoré nemá osobitné podmienky na udržanie teploty asi 60 stupňov Celzia, by sa malo konzumovať do hodiny po príprave!

Ak je vám už po grilovaní ťažko, nesiahajte po alkohole. Ani tá najlepšia slivovica "nevypáli" baktérie, ktoré ste do seba dostali. Dajte si aspoň na 2 dni diétu, doplňte tekutiny, dajte si aktívne uhlie.

Ak sa objaví krv v stolici, okamžite vyhľadajte lekára! 

Zdroj: zdravie.pluska.sknpz.sk


Súvisiace inzeráty

Spotrebiče