Je samozrejme rozdiel v tom, aký kotlík si zaobstaráte, ale vždy by ste mali dodržať isté kroky. Na trhu sa nachádzajú smaltované kotlíky, medené kotlíky, nerezové kotlíky, liatinové kotlíky.
Presne liatinové kotlíky sú jedny z najpredávanejších a pri týchto musíte dodržať tento postup:
1. Pred použitím musíte kotlík poriadne vypáliť!
2. Kotlík a veko umyte vodou. Nepoužívajte saponátové prostriedky na umývanie riadu.
3. Dôkladne vysušte a potom namažte tukom. Všetky jedlé oleje sú vhodné na mazanie. Po namazaní ho nechajte pôsobiť 30-60 minút, aby kotlík absorboval čo najviac tuku. Potom prebytok zotrite. Takto pripravený by mal byť ohrievaný pokiaľ sa nestane tmavohnedým (pálenie je možné aj v rúre na 250 stupňoch Celzia v dobre vetranej miestnosti).
4. Súprava sa nesmie umývať v umývačke riadu.
5. Po použití je dobré kotlík znovu namazať a správne uložiť až do ďalšieho použitia.
6. Za žiadnych okolností nesmiete do horúcej nádoby nalievať studené tekutiny. Pri správnej údržbe bude kotol slúžiť mnoho rokov. Liatina je ako dobré ročníkové víno.
Zdroj: kotliknagulas.sk