O tom, aké sú výhody, či nevýhody kúpy auta cez inzerát sme už písali, aj o tom, ako by mal inzerát vyzerať. Práve vizuál inzerátu nám môže už niečo máličko napovedať o predajcovi. O jeho lojalite a priamom prístupe pri predaji.

To, že auto nekupujete v autorizovanom obchode, ale kupujete ho takpovediac z druhej ruky, by malo byť akýmsi výkričníkom vo vašej hlave. Na dobré slovo auto nikdy nekupujte, ani od kamaráta!

pixabay.com

Alfa a omega kúpy auta

Pri kúpe ojazdeného auta sa odporúča venovať zvýšenú pozornosť najmä zmluvným podmienkam, teda zmluve, ktorú s predajcom uzatvoríte. Takýto dokument obsahuje informácie o kupujúcom, o predávajúcom, o vozidle, jeho stave, či chybách.

Z "druhej ruky" je raz len z druhej ruky, preto treba byť oveľa obozretnejší a konzultovať každý jeden riadok. Ak sa v zmluvách necítite ako doma, nič sa nedeje, na internete nájdete mnoho vzorov, ktoré vám ľahko pomôžu zmluvu vypracovať.

Kúpno-predajná zmluva na auto by mala obsahovať všetky právne náležitosti ako:

* identifikačné údaje predávajúceho aj kupujúceho – meno, priezvisko, rodné číslo, číslo občianskeho preukazu, adresu a číslo účtu

* všetky podstatné informácie o vozidle – druh vozidla, továrenská značka a typ, farba, rok výroby, číslo technického preukazu, stav vozidla, najazdené kilometre a pod., pričom platí, že čím detailnejší popis stavu vozidla, tým lepšie

* cena a spôsob platby – presná výška kúpno-predajnej ceny vozidla a či bude uhradená v hotovosti alebo na účet

* práva a povinnosti oboch zmluvných strán – napr. odhlásenie a opätovné prihlásenie vozidla, dôvody odstúpenia od zmluvy, príp. reklamačné nároky a pod.

* záručné podmienky – v prípade právnických osôb sa v rámci nich určia najmä nároky z vád

pixabay.com

Pozor na doklady!

Ak už máte s predajcom dohodnuté všetky zmluvné podmienky, dokonca ste ich už spísali do kúpno- predajnej zmluve, zamerajte svoju pozornosť na doklady.

Pri kúpe ojazdeného vozidla musíte vždy dostať originály všetkých potrebných dokladov. Zvlášť pozor si treba dávať v prípade, ak predávajúci nie je vlastníkom vozidla alebo nemá originálny technický preukaz. 

Zdroj: netfinancie.sk


Súvisiace inzeráty

Ostatné (auto)