Keď ide o dieťa, uvažovanie o tom najlacnejšom by malo ísť bokom. Najprv treba zhodnotiť, čo, a následne za akú sumu. Ak sa napr. rodič rozhodne pre drahšiu značku, no aj tak by rád ušetril, treba prezrieť inzertné portály, ktoré ponúkajú aj tento sortiment.

Autosedačka je síce vec, ktorá sa používa aj denne, no stále je to produkt, ktorý viete aj z druhej ruky dostať v TOP stave. 

Nie je dôležitý vek, ale výška

Už na začiatku výberu mnoho rodičov urobí chybu. Začne sa orientovať v ponuke podľa veku svojho dieťaťa. A to je chyba! Všetci vieme, že deti nie sú tabuľkové a každé dieťa v danom veku má inú váhu a výšku. Preto musí byť správnom výbere smerodajná práve váha a výška vášho dieťaťa. 

Najlepšie je ale, ak pri výbere máte svoje dieťa pri sebe, nakoľko jedna autosedačka môže byť užšia, iná napr. vyššia.

Je dobré vedieť, že autosedačky musia používať všetky deti nižšie ako 150 centimetrov a s hmotnosťou nižšou ako 36 kíl.

pixabay.com

Kategórie:

Autosedačky od 0 do 13kg (kategória 0,0+)

Hovorovo známe aj ako "vajíčko". Je to variant autosedačky, ktorý rodičia zahŕňajú do akejsi začiatočnej výbavy pre dieťa. Takáto autosedačka je ľahko prenosná aj s dieťaťom. Umiestňuje sa v protismere jazdy. Ak ju umiestnite na predné sedadlo, nezabudnite vypnúť airbag! Všeobecne môžeme povedať, že vajíčko vám vydrží približne rok. Treba opäť dávať na výšku dieťaťa. Horná hrana autosedačky musí končiť vždy nad hornými okrajmi uší dieťaťa.

Autosedačky od 9 do 18kg (kategória 1)

Takáto autosedačka vydrží približne do rokov dieťaťa a umiestňuje sa  už v smere jazdy na zadné sedadlo. Tu je dobré myslieť na polohovateľnosť autosedačky. Dieťaťu sa bude lepšie počas jazdy spať.

Autosedačky od 9 do 36kg (kategória 2,3)

Toto sú autosedačky pre väčšie deti, približne do 12 rokov. Samozrejme sa opäť pozeráme na výšku dieťaťa. Ak má dieťatko 150 cm, autosedačku už nepotrebuje. Tieto autosedačky sa ale dajú rozmontovať a ostane len tzv. podsedák, ktorý rodičia radi využívajú.

Upevnenie:

Pás

Veľká časť detských autosedačiek sa na sedadlo automobilu upevňuje práve takýmto spôsobom. Je to aj samozrejme aj lacnejší variant. Lacnejší ale neznamená menej bezpečný.

ISOFIX

Detská autosedačka je týmto systémom spojená pevne s karosériou auta. Na spodnej strane autosedačky sú dve čeľuste, ktoré sa pri montáži zasúvajú medzi sedadlo a operadlo zadnej sedačky automobilu, kde zapadnú do upevňovacích kruhov pevne spojených s karosériou. 

Zdroj: maderna.sk


Súvisiace inzeráty

Ostatné (auto)