Nie je chata, ako chata. Niekto hľadá veľkú drevenicu pre celú rodinu na celoročný pobyt, inému stačí malá sezónna chatka. 

Financie/stav pozemku, či chaty

Kúpa chaty je rovnako dôležitý krok, ako kúpa bytu, či domu. Je to tiež nehnuteľnosť, ktorá je finančne náročná. Možno sa to nezdá, ale pozemok a financie idú ruka v ruke. Prečo? Ak si vyberiete chatu, ktorá je medzi stromami, môžete rátať s tým, že vstupné vyššie náklady sa vám vrátia v podobe ušetrenej energie počas leta. Stromy budú predsa fungovať ako prirodzená klimatizácia.

Pri kúpe sa veľa pýtajte. Koľko rokov má stavba a v akom je stave? Je v poriadku strecha, kanalizácia alebo elektrina? Potrebujete na pozemku studňu? Vek a vymoženosti chaty ovplyvňujú cenu chaty.

pixabay.com

Dostupnosť/bezpečnosť

Ak chcete na chalupe tráviť čas pomerne intenzívne, veľmi dôležitá je dostupnosť k chate. Nie je predsa pohodlné prekonávať členitý terén každý jeden víkend. 

Toto platí pre tých, ktorí patria naozaj k skupine rekreantov, čo si budú užívať pohodlie chaty. Ak vám ide o turistiku, tak je pravdepodobné, že dostupnosť bude náročnejšia. Čím bližšie sa však k chate dostanete autom, tým lepšie pre vás.

Ruka v ruke s dostupnosťou ide aj bezpečnosť chaty. Čím ďalej je mimo civilizácie, tým viac treba myslieť na jej zabezpečenie. Kamerový systém, či automatické osvetľovanie chaty dokáže navýšiť vstupnú investíciu do chaty. 

Využitie chaty/aktivity okolo chaty

Leto, či zima? Grilovanie, či lyžovačka? Ak ste aj ten najväčší milovník domáceho oddychu, tak raz príde čas, kedy budete chcieť z chaty vyjsť von a venovať sa nejakej aktivite. Myslite na to dostatočne dopredu, aby ste nejaké možnosti aj mali. 

Najlepšie chatárske oblasti sa nachádzajú na miestach, od ktorých je blízko k zaujímavým aktivitám celoročne. No práve tento benefit pridáva na cene pozemkov či samotných chát.

Susedia/súkromie

Toto je asi ten najdôležitejší faktor, ktorý rozhodne pri výbere chalupy. Ak si zvolíte chatku v chatovej oblasti, resp. v nejakej chatovej zástavbe, myslite na to, že tam nebudete sami a že vás to bude stáť možno pár nervov, či eur navyše. Nikdy neviete, akých susedov budete mať. Rovnako sa môže stať, že budete musieť platiť správcovské poplatky za chatu.

Zistite si dopredu, či predchádzajúci majiteľ nemal v oblasti nejaké problémy a čoho sa týkali.

Keď nájdete tú správnu, potom už len hor sa oddychovať :)

Zdroj: archeus.sk


Súvisiace inzeráty

Náradie