Aj v takomto priestore sa však dá leto prežiť, povedzme aj bez inštalácie klimatizácie. Závisí od toho, či ste pri stavbe bytu/domu, alebo už kupujete hotovú nehnuteľnosť. 

Stavba

Ak byt alebo dom staviate a už viete, že budete mať obývané podkrovie, vedzte, že teplotu v podkroví dokáže ovplyvniť skladba strešného plášťa, jeho vetranie, hmotnosť strechy, orientácia okien a ich tienenie.

Alfou a omegou je správne zateplenie strechy! Izolácia totiž chráni podkrovie nielen pred únikmi tepla v zime, ale aj pred prehrievaním počas leta.

Ventilácia vzduchu v strešnom priestore je veľmi dôležitá. Opäť je to vec, ktorá dokáže ovplyvniť klímu v podkroví v lete, či v zime. Odborníci jednoznačne tvrdia, že strecha bude dostatočne odvetraná vtedy, ak je správne stanovený pomer vetracej plochy k ploche priľahlej strešnej roviny.

Vzduchová medzera musí byť zvonku, aj zospodu strechy. Tá však až tak úplne nestačí. Pod odkvapy sa vkladajú tzv. vetracie tašky.

Materiál strechy je rovnako dôležitý, no neverte tomu, že farba strechy ovplyvní teplotu v podkroví - je to MÝTUS! Je pravda, že tmavšie povrchy sa ohrievajú rýchlejšie a na vyššie teploty ako svetlé povrchy, no je to skutočne zanedbateľný faktor. 

Kúpa

Pri kupovanej podkrovnej nehnuteľnosti si všímajte orientáciu okien a spôsob ich tienenia. Ak je okno umiestnené na južnej strane, určite sa nezaobíde bez rolety či fólie, ktorá dokáže pohltiť až 60 % tepla. 

Vonkajšie tienenie okien dokáže znížiť teplotu v interiéri až o 7 °C.

Správne vetranie

V podkroví vám bude príjemne, ak správne vychladíte a vyvetráte. Okná otvárajte ráno, aj v prípade, že ich máte otočené na východnú stranu. Ráno je vždy o pár stupňov chladnejší vzduch, než je to večer. Ideálne je urobiť prievan. Po vyvetraní okná zatvorte a zatieňte. Budete sa možno cítiť ako v jaskyni, no vedzte, že zabránite tak toku teplého vzduchu do priestoru. 

Zdroj: doma.skuzitocna.pravda.sk


Súvisiace inzeráty

Náradie