Ako ale pomôcť psíkovi, aby prežil zimu čo najlepšie a nevystavili sme ho podchladeniu? Základ je búda. Estetika musí ísť bokom, základom je jej funkčnosť. 

Búda by nemala byť príliš veľká. V takej búde si psík len veľmi ťažko vytvorí teplo. Mala by byť tak akurát. S výberom veľkosti vám pomôže akýkoľvek pracovník chovateľských potrieb, alebo si poradíte aj vy. Stačí psíka odmerať, resp. sa rasy rozdeľujú do veľkostných tabuliek a podľa nich si búdu vyberiete.

Psík potrebuje z búdy vidieť. Potrebuje mať rozhľad na svoje teritórium. Priestor v búde by mal byť taký, aby do neho nefúkalo a nepršalo, prípadne nesnežilo. Ak je otvor veľký, snažte sa ju otočiť tak, aby nebol na náveternej strane. 

Dôležitá je izolácia hlavne podlahy. Je dobré, ak sa dá vložiť polystyrén, alebo iný druh tepelného izolantu. Ak nie, použite slamu.

Mnohí majitelia chcú psíkovi dopriať a kupujú mu do búdy rôzne textilné podložky. Vo väčšine prípadov sú to vyhodené peniaze, nakoľko psíkovia väčšinou tieto textílie roztrhajú a vyvlečú aj tak von. 

Ak je búda správne izolovaná a má správnu veľkosť, psíkovi v nej zima istotne nie je. Ak by teplota klesala veľmi hlboko, povedzme k -20 °C, vtedy by ste mali pouvažovať, že chlpáča vpustíte aspoň do predsiene, či garáže. 

Keď zabezpečíte príbytok, zabezpečte aj viac stravy. Psíka troška vykŕmte, nakoľko v teplých mesiacoch psík míňa energiu na pohyb, v zime na zahriatie. Dbajte o to, aby mal dostatok vody a vodu mu meňte. 

V zimných mesiacoch sa rovnako snažte obmedziť aj kúpanie. Psík sa dokáže očistiť aj sám v snehu. Ak by ste ho okúpali a vysušili, resp. vám by zdalo, že je vysušený, nie je to tak. Tie najspodnejšie vrstvy srsti ostanú vlhké a psíkovi hrozí podchladenie. 

Zdroj: vaschovatel.sk