Hovorili sme o háklivých potravinách, ako sú mliečne výrobky, mäso, ale dokonca aj zelenina a ovocie, aj keď sa to nezdá. Veľmi rýchlo si vieme uhnať žalúdočné problémy, ba aj salmonelózu.
Ale vráťme sa k problému prepravy jedla v aute. Poznáte to, urobíte nákup, hodíte ho do kufra auta, no ešte si potrebujete niečo vybaviť a jedlo je v aute. Čerstvo narezaná hydinová šunka, mäso, syry, jogurty či nátierky sa tam dobre povaria. Čo sa deje?
Podľa Centra pre kontrolu chorôb a prevenciu (CDC) teplota v aute počas horúcich a slnečných dní môže stúpať až na neuveriteľných 50°C. Niekedy aj viac. Pri takejto teplote ostáva potravinám v rozhorúčenom aute približne 15 minút, kým ešte budú vhodné na konzumáciu.
Čo sa teda začne diať s mliečnymi výrobkami, ovocím, čí mäsom? Všetky tieto výrobky vo väčšine prípadoch beriete z chladených boxov, či mrazničiek. Majú nízku teplotu, zrazu dostanú teplotný šok a uvoľnia vodu. Niekedy aj celé decilitre. No v tejto vode sa začínajú množiť baktérie.
Ako si teda pomôcť?
Jednou z možností by bolo chodiť nakupovať skoro ráno, alebo neskoro večer. A ak ísť nakupovať, tak len ísť nakupovať, žiadne iné vybavovačky.
Skvelou možnosťou je aj termotaška. Do tej po nákupe uskladnite háklivé potraviny. Vydržia tak čerstvé omnoho dlhšie.
Zdroj: vysetrenie.zoznam.sk