Nízke náklady, nízky negatívny vplyv na životné prostredie, jednoduchosť údržby, maximálna využiteľnosť. Práve toto sú tie pozitívne body, ktoré vedú ľudí k tomu, aby svoj osobný, alebo podnikateľský sen zrealizovali pomocou "obyčajnej" unimobunky. 

Stavebné povolenie

Na začiatok si treba zodpovedať základnú otázku. Je unimobunka stavba, alebo nie? Odpoveď je jednoduchá. Ide o to, či má unimobunka pevný základ, alebo nie. Či je pevne spätá so zemou. Unimobunka samotná nie je trvalou stavbou, nakoľko zvyčajne nemá a ani nepotrebuje základy, postačí spevnené podložie. V prípade, že unimobunka má už betónové podložie, resp. inú formu pevného spojenia so zemou, tak už o stavbu ide.

Aj napriek tomu, že uloženie unimobunky nie je stavbou, mali by ste tento krok riešiť aspoň ohláškou. Ak už pôjde o stavbu treba od stavebného úradu stavebné povolenie. Stavebný úrad zohľadňuje veľkosť a účel stavby.

Tak isto je dôležitý aj čas. Či ide o krátkodobé prenosné zariadenie, alebo nie. Stále platí však jedno. Ak si nie ste istí, vždy sa poraďte so stavebným úradom. 

Unimobunka na 100 spôsobov

Tieto drobné "plechovice" sa najčastejšie využívajú ako sklady. Buď pri stavbách, alebo na záhradách. Za pár eur máme kryté úložisko náradia, či nepotrebných vecí.

Druhou najčastejšiu možnosťou využitia unimobunky je dočasné bývanie. Stačí pár kusov sadrokartónu, pripojenie na elektrinu, alebo alternatívny zdroj prúdu, a je to! Takáto možnosť sa u nás najčastejšie využíva pre ľudí bez domova, alebo pre tých, ktorí náhle prišli o strechu nad hlavou. 

Unimobunku ale v poslednej dobe, hlavne mladí ľudia, využívajú na svoje podnikanie. Chcú rozbehnúť streetfood, alebo kaviareň, či malý stánok. Toto je tá najlepšia a najjednoduchšia voľba. 

Nízke vstupné náklady doplnené moderným nádychom a nápadom, dokážu narobiť veľa muziky. Nie každý mladý človek má na to, aby si vzal pôžičku a riskoval. Toto je ale cesta. 

Zdroj: stavebnyportal.skstavebnaporadna.at


Súvisiace inzeráty

Náradie