Ako vybrať ale ten správny, ktorý bude aj štýlový, aj praktický, aby dokázal plniť všetky funkcie, ktoré od neho obyvatelia domu, či bytu očakávajú?

Pri výbere netreba pozerať len na dizajn, ale hlavne na rozmery, materiál a funkčnosť stolíka.

pixabay.com

Rozmer

Poviete si, veď hádam viem vybrať stolík podľa veľkosti. No pozor, aj tu existujú nejaké nepísané pravidlá. 

Rozmery konferenčného stolíka by mali zodpovedať max. 1/2 a min. 1/3 dĺžky sedačky. Pokiaľ ide o výšku tá by mala byť približne rovnaká ako výška sedačky. Nezabúdajte ani na to, že medzi sedačkou a stolíkom by mal zostať voľný priestor šírky 50-60 cm, aby sa dalo okolo stolíka prejsť.

Ak máte malý priestor na stolík, no potrebujete občas viac priestoru, voľte rozkladací stolík, alebo druh, ktorý sa skladá z viacerých stolíkov a po použití sa napr. vedia pohodlne zasunúť jeden pod druhý.

Materiál

Materiál stolíka by mal korešpondovať s celkovým charakterom obývacej miestnosti. Trh ponúka širokú škálu materiálov: masív, laminát, drevotrieska, sklo, kov. Stolíky sú lesklé, matné... Jednoducho od výmyslu sveta. Pamätajte ale na to, že konferenčný stolík bude naozaj dostatočne využívaný. Takže hrozia škrabance, vyliate tekutiny, či nešťastné popísania perom, či pastelkami od detí.

Materiál stolíka ide teda ruka v ruke z jeho funkčnosťou. Ak zvolíte lesklý materiál, alebo sklo, rátajte s tým, že odtlačky prstov budete utierať niekoľkokrát do dňa.

Tvar

Tak, ako je dôležitý rozmer stolíka, je dôležitý aj jeho tvar. Štvorcový, alebo obdĺžnikový tvar vzbudzuje pocit modernosti. Čistá línia stolíka lícuje so sedačkou a vytvorí tak kompaktný celok. Tu ale veľký pozor v prípade, ak máte deti. Tu treba rohy stolíka na istý čas ošetriť bezpečnostnými rohovníkmi. 

Guľaté stolíky vzbudzujú pocit rodinného tepla. Do kruhu sa predsa vždy vojde viac ľudí.

Zdroj: novynabytok.sk


Súvisiace inzeráty

Nábytok