Viete vôbec, prečo je vlastne marec mesiac knihy? Dnes je čítanie považovanú za základnú znalosť. Čítať a písať by mal jednoducho každý, samozrejme sú isté výnimky. To, čo je dnes však samozrejmosť, kedysi vôbec nebola. V 18. storočí mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Venovali sa mu iba vzdelanci a bohatí ľudia, ktorí boli oveľa gramotnejší a mohli si knihy dovoliť.

Práve v tom období vznikol marec mesiac knihy. Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu. Že počujete toto meno prvýkrát? Dosť možné. Matej Hrebenda sa narodil, aj zomrel v mesiaci marec. Takže bol bol s mesiacom marec veľmi úzko spätý.

Čo mal však spoločné s knihami? Zapísal sa do dejín najmä ako rozširovateľ slovenských a českých kníh. Knihy rozširoval po celom Slovensku., aj mimo neho. Vydavatelia mu predávali knihy a on ich spájal nielen s predajom, ale aj nimi poúčal ľudí, šíril kultúru a osvetu. Bol to ešte aj veľmi veľký národný buditeľ. Mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Podľa obyčajných ľudí čítanie kníh bolo určené jedine vzdelancom. Hrebenda ako aj iní proti tomu bojovali najlepšie, ako len vedeli. Na cestách zachraňoval knihy pred pálením, vyhodením či roztrhaním. Zachránil mnoho kníh, a tým sa pričinil o vybudovanie knižníc.

Zdroj: sk.wikipedia.orgtranslata.sk


Súvisiace inzeráty

Knihy