Tieto účinky možno rozdeliť do viacerých skupín, ako je napr. vek, no pozrime sa na to v globále. Nečítaním sa oberáme o množstvo výhod, ktoré z tejto činnosti máme. 

Nielenže sa obohacuje naša slovná zásoba, a tým sa skvalitňuje aj náš prejav, čítanie tiež podporuje mozgové spojenia, zlepšuje pamäť a schopnosť koncentrovať sa. Už po 6 minútach, kedy sa zahĺbite do čítania textu, sa zmierňuje stres. 

Čítanie má neskutočne pozitívny vplyv aj na kvalitu spánku. Ide to jednoducho ruka v ruke. Ak ide človek do postele bez stresu a rozplýva sa v ňom napr. príbeh ktorý si prečítal, tak je to oveľa pokojnejší spánok. 

Jednou z ďalších veľkých výhod tlače v očiach čitateľov kníh je jej udržateľnosť a veľký prínos pre obehové hospodárstvo. Stora Enso uviedla, že 42 % čitateľov uviedlo, že si knihy radi ponechajú, keď ich dočítajú, zatiaľ čo 26 % si ich požičiava alebo daruje. Ďalších 26 % svoje knihy predáva a zvyšných 5 % ich recykluje.

Respondenti odpovedali aj na zapeklitú otázku. Či by respondenti zaplatili viac za uhlíkovo neutrálne knihy? Drvivá väčšina odpovedala, že áno, pričom 61% uviedlo, že by boli ochotní zaplatiť v priemere 5,7% navyše k maloobchodnej cene. Vzhľadom na vynikajúce výsledky papierenského priemyslu v oblasti znižovania emisií uhlíka a vyrovnávania akýchkoľvek zostávajúcich emisií papierová kniha nad digitálnymi médiami, pokiaľ ide o udržateľnosť.

Zdroj: twosides.infota3.com


Súvisiace inzeráty

Knihy