Niekedy sa stáva, že sa o svoje telo bojíme omnoho viac, ako by sme sa mali. Prílišná opatrnosť nás potom brzdí a odrádza od vecí, ktoré by naše telo pokojne zvládlo. Ako sa hovorí, neexistuje zlé počasie, existuje len zle oblečený športovec. Tak to je! 

Dážď, chlad, či mínusové teploty inak berie začiatočník a inak berie skúsený bežec. V tomto prípade treba odhadnúť svoje sily nie z pohľadu oblečenia a odbehnutých kilometrov, ale z pohľadu rizika úrazu. 

1. Najväčšou motiváciou by malo byť pre každého spaľovanie. Behanie v chladnejšom počasí nakopne termoreguláciu tak poriadne, že spálime viac energie a rýchlejšie chudneme!

2. Rozcvičku nepodceňujte! Pomaly sa ponaťahujte s prostredí, kde budete behať, nech si telo a dýchanie zvykne na teplotu. V jesennom a zimnom počasí je oveľa dôležitejšie dbať na výber kvalitného funkčného oblečenia, nepremokavej obuvi. Netreba zabúdať na pokrývku hlavy! V zime aj rukavice. Vedeli ste, že práve nimi strácame až 40% telesného tepla?

3. Nepodceňujte mrazíky, ani mrazy. Hovorí sa, že behanie do -10°C je úplne v poriadku. Skúsený bežec zvládne behať aj v chladnejšom počasí. Treba ale dbať na to, aby ste zabránili vdychovaniu ostrého vzduchu. Prekryte si teda ústa funkčnou šatkou. No hlavne si dávajte pozor na šmyk! 

4. Jedlo! Možno sa to nezdá, ale pred behom v chladnom počasí je jedlo veľmi dôležité. Neodporúča sa však jesť sacharidové jedlo, ale jedlo bohaté na bielkoviny. Rýchlejšie sa tak telo dostane k spaľovaniu tukov a nie k spaľovaniu sacharidov, ktoré sme zjedli pred behom. 

5. Tempo je počas chladných dní veľmi dôležité. Dajte telu čas adaptovať sa na podmienky. Nedostaňte telo do šoku, inak  sa výsledok, ktorý očakávate určite nedostaví. 

Zdroj: beh.cvicte.sk


Súvisiace inzeráty

Šport