Tento rok posun času prischol na 28. október. Prejdeme na zimný čas a hodiny si posunieme z 03:00 na 02:00hod. Takže zimný čas naplno prepukne 29. októbra.

Má teda táto jedna hodina skutočne vplyv na naše zdravie? Akceptácia zmeny je individuálna, no človek by sa na ňu nemal nejako extra pripravovať. Mal by dodržiavať spánkovú rutinu, stravu, aj aktivity. Pri tejto zmene času treba však akceptovať skoršie zobudenie. 

Úrad verejného zdravotníctva však poznamenáva, že na zmenu času na jeseň si telo zvyká horšie, nakoľko nastane moment, kedy ubúda slnečné svetlo a človek má pocit, že žije viac v tme, ako vo svetle. 

Ťažkosti s posunu väčšinou nastávajú teda u ľudí, ktorí vstávajú skoro, a ktorí spia menej ako 7 hodín. Presne na týchto vplýva najviac ranná "tma". Takýto ľudia môžu pociťovať únavu, nervozitu, bolesti hlavy, malátnosť, poruchy koncentrácie a môžu prísť aj sezónne depresie. 

Ako sa s tým vyrovnať? Snažte sa tú hodinu akoby vymazať. Chodievajte spávať o štvrťhodinu neskôr, prípadne si doprajte polhodinu spánku navyše počas voľných dní.

No táto vec by vás mala v spojení s posunom času skutočne zaujímať. Človek je náchylnejší na infekčné ochorenia. Ako je to možné? Tým, že sa po posune bude skôr stmievať, tak ľudia majú tendenciu tráviť viac času v uzatvorených priestoroch v kolektíve. Ľudia už netrávia čas von. Takže človek skôr ochorenie, skôr sa na neho niečo nalepí a prenesie. 

V tomto smere má teda posun času skutočný vplyv na naše zdravie. 


Odporúčané pre Vás

Listing image

Vírivka, kaďa na kúpanie od výrobcu

Location icon Bernolákovo

Vírivka, kaďa na kúpanie od výrobcu Cena je od 1650 eur a závisí od konfigurácie! - Topení dřevem. - Externá alebo integrovaná piecka nerez AISI 304 (nehrdzavejúca oceľ) - Obklad z dreva: borovica / termo-borovica - Sklolaminátová vaňa v sivej alebo modrej farbe - Hydromasáž - 6 tryskové vodné čerpadlo - LED osvetlenie - Výpustný ventil - Komín s nerezovým protidažďovým krytom - Ochranný kryt komína proti popáleniu - Schody - Príprava na filtráciu (výstupy) - Termoizolácia - Laminátový kryt alebo termo kryt Vnútorný priemer: 185/205 sm Množstvo: 5-8 osôb Hmotnosť: cca 175 kg Kapacita: 1500 l Rýchlo sa zahrieva. Za 1,5-2 hodiny sa voda ohreje na príjemnú teplotu (38-42 °C)

1 650 €

Zdroj: dobrenoviny.sk


Súvisiace inzeráty

Šport