Otužovanie začalo byť jedným veľkým fenoménom hlavne počas korony. To, či to bude také módne aj túto sezónu, to je už otázne. Toto "máčanie sa" v studenej vode má však toľko pozitív, že určite prekračujú negatíva. Otužovanie nás robí odolnejšími a silnejšími fyzicky, ale aj psychicky. Počas toho momentu, kedy sme vo vode, tak, ak to robíte správne, mozog úplne vypnete a relaxujte. Vnímate svoje dýchanie, svoje telo. Mnoho ľudí tvrdí, že im to pomáha odbúrať stres, resp. s ním bojovať.

Viete ale, čo je momentálne úplne TOP pozitívum otužovania? Že aj v domácom prostredí vydržíte v chladnejšom móde. Tzn. nepotrebujete toľko kúriť a ušetríte na energiách. :)

Ako začať? Najideálnejšie je to na konci leta. Momentálne je už jeseň, preto treba začať doma v sprche. Nie však nárazovo. Naozaj veľmi pozvoľna a postupne. Eliminujte vonkajšie vplyvy a pri každom sprchovaní, kedy jemne znížite teplotu vody, vypnite hlavu a zamerajte sa na dýchanie, nie na to, že ste sa uvideli do diskomfortu.

Takto sa za pár dní dostanete do bodu, že sa budete sprchovať studenou vodou a vaše telo sa bude cítiť príjemne. Stále však myslite na to, že takáto voda je len slabý odvar toho, čo v skutočnosti otužovanie je.

Keď už príde ten deň "D", tak sa nachystajte a nepreceňte svoje sily. Najväčšie zdravotné benefity získate pri 3-4 minútach ponoru, dlhší pobyt už nemá žiadny veľký zdravotný prínos. Maximálna bezpečná doba pobytu v ľadovej vode sa uvádza 22 minút.

Vedeli ste, že len 1 minúta vo vode pod 4 stupňami stojí telo 400 kcal? Takže aj keď sa to nezdá, telo spaľuje naozaj veľké množstvo energie na to, aby zvládlo pobyt v ľadovej vode. 

Možno sa to nezdá, ale najlepšie je, ak otužujete ráno. To sa však nie vždy dá zmanažovať s prácou, či deťmi. Takže ten čas si nájdite hocikedy. Najlepšie je, ak to bude pravidelné a budete otužovať 3-5x za týždeň. 

Zdroj: 4camping.sk


Súvisiace inzeráty

Šport