Preto sa treba obzerať okolo seba a nazbierať si doslova svoje zdravie. Laicky sa hovorí, že zdravie by malo na jeseň chrumkať a hovorí sa to preto, že plody prospešné nášmu zdraviu chrumkajú. 

Aké sú to? Tak jednoznačne brusnice, trnky, šípky, či rakytník. Práve rakytník sa nazýva aj "kráľ jesene". Ak by ste si tento krík vzali celý domov, tak tým nič nepokazíte, pretože využiť môžete listy, kúru, aj plody. Len tak pre zaujímavosť, len 1kg oranžových bobuliek pokryje polročnú potrebu vitamínu A a C. O ďalších blahodarných účinkoch ani nejdeme hovoriť, no vedzte, že taká šťava z rakytníka vás doslova nakopne a zaženie akúkoľvek jesennú depresiu. 

Viete, plody čoho sú jedno z najsilnejších prírodných antibiotík a antivirotík? Je to brusnica. Hovorí sa, že ich pozitívny účinok na močové cesty je blbosť, no nejdeme tu vyvracať niečo, čo sa už roky rokúce hovorí. Brusnice do jedálnička patria, či už vo forme štiav, v koláči, alebo len tak na raňajky za hrsť. 

K jeseni patria jednoznačne šípky. Ako deti sme nenávideli, keď nás zo školy vyhnali na šípkovú brigádu, pretože sme prišli celý dokrvavení a doškriabaní, no šípka asi vie, prečo sa tak bráni. Je totiž naozaj poklad, ktorý by v jedálničku nemal chýbať. Šípky sú plné vitamínov C, B1, B2, P, vápnika a karoténov. Je to výborná prevencia proti chrípke, uľavia pri prechladnutí, infekčných ochoreniach, pomôžu pri únave, prospievajú žilám, cievam, krvotvorbe.

No a v neposlednom rade sú najchrumkavejšou položkou jesene orechy. Orechy majú veľa pozitívnych nutričných vlastností, sú významným zdrojom kvalitných bielkovín, rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Optimálne je zjesť denne 5 veľkých alebo 10 malých orieškov denne.

Zdroj: sarm.pluska.skruvzba.sk


Súvisiace inzeráty

Šport