Zavedenie eura v tejto dovolenkovej krajine rozdeľuje Slovákov na dve skupiny. Jedna skupina zmenu víta, pretože sa vytratia problémy so zámenou peňazí, či neustálym prepočítavaním. No druhá skupina sa radí medzi nespokojných, ktorí tvrdia, že Chorvátsko neskutočne zdražie a za peniaze, čo ich vyjde dovolenka "v obyčajnom" Chorvátsku, by si mohli dopriať omnoho exotickejšiu krajinu. 

Tak ako to je? 

Chorvátsko členom Európskej únie už desať rokov, ale až tento rok získalo spoločnú menu a hranice. Našťastie, vláda počas obdobia zavádzania eura zafixovala výmenný kurz eura ku kunám, takže podniky nemohli nekontrolovateľne zaokrúhľovať ceny, a tým umelo navyšovať ceny.

Jedlo

Ak sa teda v Chorvátsku pohli ceny nahor, nie je to spôsobené len prechodom na euro, ale môže za to celosvetová miera inflácie, ktorá zasiala aj túto krajinu. Na Slovensku sa pohybuje na úrovni 15%, Chorváti ju majú na úrovni 12%. Takže môžeme hovoriť o približne rovnakom zdražovaní, ako u nás.

Rovnako sa zdražovanie dotklo najviac potravín, čo pociťujú domáci a určite sa bude tento nárast prejavovať aj v cenách stravovania na dovolenke, či už vám stravu zabezpečí hotel, alebo vy sami. Miestni tvrdia, že zatiaľ sa zdražovanie drží pod hodnotou 10%.

Ubytovanie

Ako sme spomínali, tak cena potravín sa môže premietnuť aj do cien ubytovania ako takého. Avšak aj cena ubytovania bez stravy išla hore, a to cca o 15% (zatiaľ). Mnohí totiž predpokladajú, že cena počas sezóny ešte vzrastie, preto radia hlavne rodinám zájsť na miesta, ktoré nie sú až tak turisticky vychytené, inak by si mali pripraviť na týždeň bez stravy minimálne 1 000 eur pre 4 člennú rodinu. 

Kde ale zdraženie môžete naozaj čakať, tak sú to kaviarničky, pekárne, či fastfoody. 

Zdroj: yachting.comnovilist.hr


Súvisiace inzeráty

Ostatné (voľný čas)