My vám dáme jemný návod na to, ako to zvládnuť za 2 dni. Doslova vám spravíme takú mapku, po ktorej ak sa vydáte, nič dôležité a krásne v tomto meste neobídete. 

DEŇ 1

Katalánske námestie

Prvý deň začíname prehliadkou mesta. Stretávame sa na Placa Catalunya, obrovskom námestí, ktoré je jedným z hlavných dopravných uzlov mesta a vhľadom na svoju centrálnu polohu aj dobrým orientačným bodom. Pod námestím je prestupná stanica metra a zastávky tu majú všetky autobusové linky vrátane rôznych mestských autobusov, expresného letiskového autobusu a samozrejme aj turistické Hop on Hop off autobusy. Námestie je obklopené vládnymi a administratívnymi budovami a nákupnými centrami. Sú tu roztrúsené stánky s rôznym občerstvením a novinami a turistami sa to tu hemží za každého počasia.

TIP:
Na tomto námestí (a aj vo všeobecnosti) nekŕmte holuby. Sú tu naozaj premnožené a miestni vreckári ich používajú ako výhovorku na bližší kontakt s vami. Pri východe z metra vás z jednej strany jemne klepnú po ramene a z druhej sa vám prihovoria, že máte na tom ramene exkrement od holuba. Snažia sa vám pomôcť a očistiť to a kým sa obzeráte, čo sa to stalo, vyberú vám niečo z vrecka alebo batohu. Takže pozor, nenaletťe im!

Rambla a gotická štvrť

Z námestia smerujeme na známu ulicu La Rambla, kde je množstvo obchodov a stánkov so suvenírmi. Zastavujeme pri známom trhu s čerstvými rybami, zeleninou a ovocím La Boquería. 

pixabay.com

Po chvílke odbáčame do gotickej štvrte a neskôr v spleti uličiek nachádzame malebné námestie Placa Reial. Práve tu sa medzi palmami často konajú malé podujatia a nedeľné bazáre pre domácich. Pod charakteristickými oblúkmi podopretými stĺporadím, ktoré lemujú celé námestie dookola, sa nachádza jedna kaviareň vedľa druhej. Katolícke kostoly, barcelónska katedrála, basílica de la Merce a budova pošty. 

Ďalej pokračujeme smerom k moru a z diaľky vidíme monument Krištofa Kolumba a námorné múzeum. Za ním je starý prístav, do ktorého sa Kolumbus priplavil prvýkrát a v ktorom sa dnes usadilo nákupné centrum a akvárium. My sa uberáme doľava po promenáde Passeig de Colón smerom na Barcelonetu, malebnú pláž posiatu reštauráciami. Na jednom konci sa nachádza Olympijsky prístav a budova kasína a na druhom luxusný hotel, ktorý poskytuje panoramatické výhľady na celé mesto.

DEŇ 2

Park Güell

Doobeda navštevujeme unikátny park na kopci, z ktorého sa ponúkajú nádherné výhľady na mesto. Jeho názov nesie meno bohatého podnikateľa Eusebiho Güella, ktorý keď získal tieto lukratívne pozemky nad mestom, zadal Gaudimu úlohu, aby vytvoril park, kde bude príroda v symbióze s architektúrou. Známemu architektovi nebolo viac treba a naozaj vymyslel prekrásne prepojenie rôznych prírodných elementov a architektonických prvkov, ako napr. nižšie budovy s typickými zaoblenými tvarmi a špicatými strechami, rôzne záhrady, fontány, schody a nezameniteľné pestrofarebné lavičky, ktoré lemujú hornú terasu.

pixabay.com


TIP: Vyvezte sa metrom na zastávku Lesseps a vyberte sa podľa značiek smerom na ulicu Av. Mantanya. Dovedú vás k eskalátorom, ktorými sa vyveziete k zadnému vchodu parku. Nielenže sa vyhnete davom pri hlavnom vchode, ale ušetríte si aj šlapanie do kopca, čo sa počas horúcich letných dní môže hodiť.

Sagrada Família

Poobede sa presúvame na Gaudího najvýznamnejšie dielo, ktoré už nestihol dokončiť. Bol géniom svojej doby a vo svojom obore a vyznačoval sa veľmi charakteristickým rukopisom svojich, ktorému nie je jednoduché sa priblížiť. Práve preto zostáva toto dielo nedokončené aj x rokov po jeho smrti. Prezeráme si nádherné tvary stavby a detaily veží zvonku aj znútra. Farebné sklíčka vytvárajú rôzne odtiene na podlahe a stenách podľa toho, ako na ne dopadá slnko. Výťahom sa vyvezieme do jednej z veží, odkiaľ sa nám naskytne úplne iný pohľad na mesto.

TIP:
Vstupenky si kúpte s dostatočným časovým predstihom online a ak zvolíte balíček vstupeniek na obe pamiatky, určite bude za výhodnejšiu cenu.


Súvisiace inzeráty

Ostatné (voľný čas)