Selarónove schody

S lokálnym sprievodcom Eddiem začíname prehliadku mesta návštevou Selarónových schodov. Sú to schody obložené rôznorodými farebnými dlaždičkami zo všetkých kútov krajiny, ktoré navrhol čilský architekt Selarón. Milovníkom hudby sú tieto schody možno známe z klipu ku skladbe amerického rappera Snoop Dogga “Beautiful”. Neďaleko nachádzame dom, v ktorom Selarón žil a aj miesto, kde zomrel. Jeho telo bolo nájdené paradoxne na schodoch, ktoré tak miloval. Okolo jeho smrti je údajne mnoho otáznikov a mnohí domáci vrátane Eddieho si myslia, že mu niekto na druhý svet pomohol, keď sa stal nepohodlným pre vládu. Zaujímavosť ovinutá záhadou...

Výhľady na nezaplatenie a tropické ovocie

V Brazílii sa nachádzame v čase príprav na Olympiádu, ale aj v čase, kedy u nás prepukol ošiaľ menom Acaí. Malé tmavé bobuľky bez výraznejšej chuti pochádzajú práve odtiaľto, takže moje kroky smerujú k pultu rýchleho občerstvenia na Morro da Urca, prvej zastávke na Cukrovú homolu. Eddie vysvetľuje, že je to guarana, ktorá exotickému ovociu dáva tú povestnú sladkú chuť. Hneď po prvej lyžičke rozumieme, o čom Eddie hovorí a nechávame sa unášať touto osviežujúcou pochúťkou. Kocháme sa malebnými výhľadmi na horu Corcovado a na nádherné pláže Ria - medzi najznámejšie patria Copacabana a Ipanema.

Pokračujeme jazdou cez národný park Tijuca, aby sme sa dostali na spomínanú horu Corcovado. Tento tropický dažďový prales na okraji mesta je domovom mnohých živočíchov a vodopádov a ponúka panoramatické vyhliadky na celé Rio - najznámejšou zastávkou je Čínska vyhliadka.

Povinná jazda

Pri majestátnej soche Krista Spasiteľa sa cítime naozaj malinkí. Ako sem tú masu len dostali? Jej rozmery sú neskutočné rovnako, ako počet ľudí okolo mňa a samozrejme aj ako výhľady na mesto. Pohľad zhora na túto obrovskú sochu obklopenú turistami musí pripomínať mravenisko a tí, ktorí si mesto pozrú z vrtuľníka, by s nami určite súhlasili. Eddie nachádza miesto na perfektný záber bez jediného turistu navyše a z tohto úžasného miesta si nakoniec odnášame aj takúto spomienku.

TIP: Ak sa chcete vyhnúť veľkým davom, vyberte sa sem skoro ráno alebo doobeda. To vám zaručí aj to, že nebudete mať fotku proti slnku.

La Rosinha – najväčšia favela v Brazílii

Medzi zážitky, ktoré si v Riu netreba nechať ujsť, patrí okem návštevy Sambodrómu a Maracany, aj návšteva favely.

Eddie je chalan z ulice, ktorý v jednej z nich vyrástol a počas cesty nám dáva základné, pomerne jednoduché bezpečnostné inštrukcie: “Nebojte sa”. Všade pri ceste sú predajové stánky a tmavé plechové búdy, pod ktorými domáci grilujú lokálne špeciality. Cestou do kopca stretávame niekoľko policajných hliadok. Je tu hlava na hlave a dom na dome, fasády sú farebné a ošarpané, strechy sú plechové a z niektorých trčia spadnuté vedenia elektrického napätia. Vystupujeme z auta. Ako sa brodíme úzkymi uličkami, pocity mám zmiešané, ale strach neprevažuje. Eddie hovorí, že časy, kedy to tam bolo naozaj nebezpečné, sú preč. A ak to tam bolo pre niekoho nebezpečné, tak výlučne pre domácich. Miestni ľudia vedia, že ak sa turistom vo favele nič nestane, radi toto miesto odporučia ďalej alebo sa sem aj sami vrátia, skrátka prinesú sem peniaze. Preto na každom rohu nachádzame malé obchodíky buď s občerstvením alebo s rôznym tovarom, od ručne vyrobených suvenírov, cez oblečenie až po umelecké diela nadaného maliara. 

Polícia toto miesto, ako aj mnohé ďalšie prečistila a určite pomohlo, že prečistila aj vlasnté rady. Prispelo aj zviditeľnenie jednej z faviel v klipe Michaela Jacksona alebo vo filme Fast and Furious, či záujem svetových celebrít ako Madonna, či David Beckham o kúpu pozemkov vysoko vo favelách. Eddie nás berie na terasu, z ktorej sú tieto miesta viditeľné. Miestni jej hovoria Okno do neba. Za nízky poplatok vstupujeme cez plechovú bránu priamo na terasu, z ktorej je naozaj vidieť úplne všetko. Mesto máme ako na dlani, v diaľke sa leskne more, favely oproti hrajú rôznymi sýtymi farbami a ja si spomínam, ako Vin Diesel v tom povestnom filme skákal z jednej strechy farebnej búdy na druhú.

TIP: Lokálne pomery vždy spoznávajte s domácimi, či už ide o históriu, kultúru alebo jedlo, nikto vám ich nepriblíži tak, ako miestni sprievodcovia. Niektorí sú študovaní historici a niektorí sú z chudobných pomerov, ale jedno majú všetci spoločné, a to je motivácia odvádzať dobrú prácu, aby uživili svoje rodiny.


Súvisiace inzeráty

Ostatné (voľný čas)