Strach z lietania má dokonca aj svoj klinický názov, takže to nie je len tak nejaký výmysel. Volá sa aerofóbia (aviofóbia). Je to veľmi bežné. Ľudia s aerofóbiou môžu mať strach z rôznych aspektov lietania, ako je vzlietnutie, pristátie alebo zamknutie v lietadle. Väčšina ľudí s aerofóbiou sa v skutočnosti nebojí pádu lietadla. Namiesto toho sa môžete obávať ohromujúcej úzkosti, ktorá prichádza s pobytom v lietadle.

Takže, čo s tým?

1. Radikálnosť

Nerobte a neprijímajte radikálne riešenia. Neuzavrite sa pred svetom len preto, že pociťujete v lietadle úzkosť. Veď letecká doprava je jednou z najbezpečnejších vôbec. 

Rovnako situáciu a svoj strach neriešte radikálne ťažkými liekmi, či alkoholom. Lieky na upokojenie vás "odpália", a to doslovne a nielen počas letu, ale aj v prvých dňoch dovolenky. 

A určite neriešte svoju paniku alkoholom. Laicky si myslíte, že vám pár pohárikov dodá odvahu, no nie je to tak. Alkohol emócie a pocity ešte viac umocňuje. A ak vám príde do hlavy strach, dopad bude ešte horší.

2. Racionálnosť

Pozrite sa na svoj strach racionálne a začnite tým pár dní pred letom. Ak si budete racionalizovať fakty, ktoré vás budú utvrdzovať v tom, že sa vám nič nestane a lietanie je úplne v poriadku, dostanete sa do stavu, kedy zvládnete svoje emócie. 

Nehľadajte chyby, ale dávajte fakty. Ako napr. isté časti na krídle lietadla sa pohybujú a nie je to spôsobené nejakou poruchou. Niektoré časti krídel sú jednoducho pohyblivé a slúžia na lepšie manévrovanie. Je to FAKT. 

Matematicky vyjadrená pravdepodobnosť, že zomriete pri havárii lietadla je 1 ku 11 miliónom, teda približne 0,0000001 %. U leteckých spoločností vo vyspelých krajinách je ešte nižšia, 1:15 miliónom. Takže sa racionálne naozaj nie je čoho báť.

3. Miesto

Ak sa bojíte, vyberajte si lety bez prestupov. Sedadlo zvoľte pri uličke, čo vám poskytne pocit voľnosti, prípadne nech je aj blízko jedného z východov. Alternatívne, ak sa obávate otrasov, sedadlo pri okne priamo nad krídlami býva najstabilnejšie.

Tento výber vo vašej psychike opäť spôsobí jav, že všetko bude v poriadku a z lietania nemusíte mať naozaj žiadny strach.

4. Dýchanie

Na upokojenie tela a mysle kontrolovane a zhlboka dýchajte. Zahĺbte sa do seba a snažte sa zamerať na váš dych, ktorý vás bude upokojovať.

Dostatočne pite, no len čistej vody. Vyhnite sa kofeínu a cukru. Pustite si obľúbenú hudbu, ale si zapnite obľúbený seriál/film. 

Zdroj: satur.skmy-clevelandclinic-org


Súvisiace inzeráty

Ostatné (voľný čas)