Za posledné roky sa štatistiky podľa správy Úradu verejného zdravotníctva týkajúce sa melanómu zvýšili až 14- násobne. Toto číslo je naozaj alarmujúce. Ročne na tento typ rakoviny ochorie približne 700 ľudí, a pritom vôbec to tak nemusí byť, len stačí byť viac ostražitý. 

V prvom rade by sa mal každý poznať. Každý by mal vedieť čo sa nachádza na jeho tele, či už ide o pekné znamienka, alebo tie ktoré sú nepravidelné, či zvláštne sfarbené. Rovnako ide aj o jazvy. Tie môžu byť pekné, lebo aj vypuklé, hrboľaté, náchylné na poškriabanie. Preto si treba dávať pri akejkoľvek letnej aktivite pozor. Od kúpania, opaľovania, bicyklovania, či pobytu v prírode.

V druhom rade by mal človek absolvovať kompletné vyšetrenie dermatoskopom u odborníka. Aby mal istotu, že znamienka sú zdravé a nič vážne z nich nehrozí. To ale robí veľmi málo ľudí, preto na rad prichádza zodpovedné správanie. 

Čo teda v lete so znamienkami a jazvami? Vyhýbať slnku sa nemusíte, to nikto po vás nechce, no treba vedieť, odkiaľ pokiaľ je to zdravé. Zabudnite teda na vypekanie a doslova spálenie tela na slnku. To nie je zdravé pre nikoho, nie to ešte pre ľudí posiatych znamienkami. 

Znamienka natierajte! Neprelepujte! Toto nie je tá správna cesta, nakoľko znamienko, alebo jazva sa pod leukoplastom spotí a nevytvára dobrú klímu. Ak už sa odmieta natierať vysokým faktorom, natrite vysokých faktorom aspoň znamienka. V dnešnej dobe nájdete v predajniach mnoho prípravkov v tyčinkovej forme, ktoré vám pomôžu presne natrieť dané miesto. Voľte faktor 30 a 50+ aspoň polhodinu pred pobytom na slnku. 


Odporúčané pre Vás

Listing image

Okuliare RayBan

Location icon Pezinok

Predám 2ročné slnečné okuliare RayBan TECH, málo používané,pôvodná cena:150€.

80 €

O pigmentové škvrny sa tak dôkladne starať nemusíte, nakoľko ide o získanú zmenu pigmentáciu, nie vrodenú. Dajte si ale pozor na jazvy. Čerstvé jazvy by na slnko nemali ísť vôbec. Dermatológovia sa zhodujú, že takéto jazvy by nemali byť vystavené UV žiareniu až jeden rok. Staršie jazvy sú iné, no aj tie treba chrániť.

Najlepšie je tak rekreovať niekde v prírode mimo najhorúcejších letných hodín.

9. máj bol dokonca Európsky deň melanómu a pri tejto príležitosti Úrad verejného zdravotníctva pripravil informačný plagátik.

uvzsr.sk

Zdroj: zivot.pluska.skhnonline.sk


Súvisiace inzeráty

Auto