Teplé letné počasie dokáže narobiť poriadnu šarapatu, a to nielen s človekom, ale aj vecami okolo. A teda nás v tomto prípade bude zaujímať jedlo. Lebo ak si nedáme pozor, ľahko si leto môžeme pokaziť.

Čo všetko si môžeme privodiť? Na to nás upozorňuje aj Úrad verejného zdravotníctva SR. 

uvzsr.sk

Úrad rovnako ponúka aj pár rád, ako týmto žalúdočným problémom predísť: 

uvzsr.sk

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, ale aj tepelne neupraveným mliekom a mliečnymi výrobkami, tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami a výrobkami z nich a tiež pokrmami, do ktorých sa často pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ako sú majonézy, krémy do zákuskov a podobne.

Ako teda variť?

Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová.

Na zničenie salmonel vo vajíčkach stačí, ak ich pri teplote 70 stupňov varíte desať minút. Vajíčka namäkko (aspoň v horúcich mesiacoch) radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán. Pri zahraničných dovolenkových destináciách majte na pamäti, že zdrojom salmonel môžu byť aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny, a konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite.

Prejavy a prvá pomoc

Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná pri salmonelóze je strata tekutín. Ťažká dehydratácia organizmu chorého si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu a infúznu liečbu.

Najdôležitejšia je rehydratácia organizmu a doplnenie minerálov. Je potrebné, aby sa baktérie čo najskôr dostali z tela von. Salmonelóza sa delí na rôzne druhy a nie pri každej je vhodné podávať napr. antibiotiká, nakoľko tie by mohli vylúčenie baktérii spomaliť.

Zdroj: uvzsr.sk


Súvisiace inzeráty

Auto