Je prirodzené, že počas leta sa snažíme dbať na zvýšenú hygienu. Príde nám to také automatické. Je to ale vôbec zdravé? Mnohí razia myšlienku, že čím viac sa budete sprchovať, tým budete čistejší, nezabúdajte na svoju pokožku, ktorá tým ale veľmi trpí. Namiesto pocitu čistoty, si tak môžete uhnať kožné problémy. 

Horúco slnko pokožku vysušuje, to je úplne jasné. Ale aj ona sama sa dokáže chrániť, len jej musíme nechať ten priestor, a to sa často nedeje. 

Časté sprchy u dospelého môže viesť k poškodenej pokožke, ktoré je suchá a popraskaná. Je to spôsobené odstránením prirodzeného ochranného povlaku lipidovej (tukovej) vrstvy na povrchu kože. Opakované a časté sprchovanie môže byť navyše zodpovedné za vymytie niektorých symbiotických baktérií, ktoré sú prospešné pre kožu. Laicky povedané použitím sprchových gélov a nedajbože drsných špongií, zmyjeme to dobré. Zmyjeme to, čo by našu pokožku ochránilo pred horúcim letným slnkom. 

Nechajte pokožku vytvoriť si prirodzený ochranný obal. Ak už sa teda chcete denne sprchovať, robte to len s čistou vlažnou vodou. A to robte viackrát, nielen raz, či dva. Vôňa "ľudských saponátov" je len nejaký nadštandard. Zdravé telo nebude zapáchať, keď ho budete umývať len čistou vodou. 

A čo deti? Tak to je ešte prísnejšia kategória, čo sa týka letnej hygieny. Najdôležitejšie je deťom umývať ruky a tvár. To je alfa a omega. Vlásky by sa mali deťom umývať len 1x za 10 dní!

Každodenné kúpanie nie je absolútne prospešné, ani počas leta. Platí to isté, čo pri dospelých. 3x do týždňa je úplne dostačujúci počet kúpaní.

V akomkoľvek prípade sa vám to bude zdať nehygienické, telo je múdre a dokáže si poradiť so všetkým, len mu treba dať ten priestor. 

Zdroj: vysetrenie.zoznam.skdrmax.sk


Súvisiace inzeráty

Auto