Zdravie má predsa prednosť pred akoukoľvek zábavou. Úrad verejného zdravotníctva každoročne pred začiatkom letnej kúpacej sezóny monitoruje stav prírodných a kúpaliskových vôd. Správa vychádza 15.6., kedy sa sezóna oficiálne začína, no letné teploty vždy dorazia skôr a ľudia mieria k vode skôr, akoby si prečítali a informovali sa o nástrahách na ich zdravie. 

Viete teda, ako sa správať na verejnom kúpalisku, aby ste si neuhnali zbytočné ochorenie? Mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť ochorenie, sa nedostanú do vody samovoľne. Každý návštevník zanechá v bazéne až 2,5 miliardy mikroorganizmov.

Väčšinou ide o fyziologickú a nepatogénnu flóru, no prítomné sú aj patogénne druhy, ktoré sa ničia používaním chlóru. Takáto údržba "zdravého prostredia" je na prevádzke, no čo je dôležité, že bazény budú čisté vtedy, keď budeme čistotní my.

Uhnať si nejaké ochorenie môžeme cez pokožku no najčastejšie je to vdýchnutím, alebo prehltnutím vody. Dieťa ťažko v tomto smere ukočírujeme, no aspoň dospelý si na to môže dať pozor. Možno ste nevedeli, že dospelý človek pri jednej návšteve bazéna priemerne prijme ústami 1 polievkovú lyžicu vody, no dieťa až 2,5 lyžice, a to je oveľa viac, ako treba na vznik choroby. 

uvzsr.sk

Zdroj: vedanadosah.cvtisr.skuvzsr.sk


Súvisiace inzeráty

Auto