Myslíte si, že preháňame? Tak to vôbec nie. Koľkí z vás sa dajú vyšetriť a zisťujú len tak, či sú, alebo nie sú alergickí na uštipnutie nejakým hmyzom? Mizivé percento. Väčšina ľudí príde na to, až keď sa dostaví neprimeraná reakcia, ktorá dokáže človeka totálne zložiť a pri nepodaní liekov, ide o život. 

Ak alergický nie ste, tak miesto vpichu jemne sčervenie, napuchne, stvrdne a bude jemne svrbieť. Takáto reakcia vo väčšine prípadov ustúpi do 24 hod.

Ale čo ak alergický ste? Reakcia prichádza do pár minút. Jed hmyzu spôsobuje ďaleko horšiu reakciu, ako napr. opuch tváre, napínanie na vracanie, bolesti brucha, hnačku, závraty, sťažené dýchanie a prehĺtanie. Môžu zmodrať pery a končeky prstov. Klesne krvný tlak, telo upadá do šoku, nastáva rýchly kolaps. Tu rozhodujú naozaj minúty a takýto človek potrebuje pomoc do 30 minút.

SOS

Vezmime si ale ľahšiu situáciu a povedzme, že ide o úplne bežné uštipnutie, ktoré je nepríjemné a chcete to nejako ukončiť a čo najrýchlejšie vyriešiť. Ako na to?

Ak vám po uštipnutí ostalo v koži žihadlo, nikdy ho nevyťahujte smerom dohora pinzetou. Uvoľníte tak do tela ešte viac jedu. Vezmite si nejaký plochý predmet, napr. bankomatovú kartu a škrabnite s ňou smerom nadol, v smere vpichu.

Na všetko pomáha chlad. Miesto vpichu schlaďte hocičím z chladničky.

Z tzv. "babských" rád pomáha ocot, cibuľa, citrón. Ale aj bájny "krížik" na miesto vpichu. Prečo? Silným zatlačením nechtu do miesta zamedzíte pokračovanie a rozplývaniu jedu.

Zdroj: zdravie.pluska.sknasezdravie.sk


Súvisiace inzeráty

Auto