Čerstvý chren obsahuje vlákninu, vitamín C, kyselinu listovú, ale aj draslík, horčík, vápnik, zinok či mangán.
Čo teda robí jeho konzumácia v našom tele?
- antioxidanty, ktoré obsahuje dokáže stimulovať biele krvinky v tele. Tým pádom vysoko podporuje nakopáva imunitu
- chren obsahuje aj sinigrínu. Práve táto látka je zodpovedná za to, že chren štipľavý, alebo pikantný. Táto látka pôsobí protirakovinovo
- chren si do jedla pridajte aj vtedy, ak bojujete s nadváhou. Má minimálne kalórií, no veľa vlákniny, ktorá dokáže zasýtiť na dlhší čas. Rovnako aj jeho pikantnosť podnecuje spaľovanie
- chren odvodňuje, pretože sa "nemusí" so sodíkom
- znižuje krvný tlak
- má protizápalové účinky
- štipľavý koreň je pomocníkom aj pri zahlienení, prechladnutí i chrípke
Pripravte si doma chrenový sirup, ak nezvládate konzumovať čerstvý nastrúhaný chren. Ako na to? Chren očistite a nahrubo nastrúhajte. Dajte do skleneného uzatvárateľného pohára a zalejte asi 150 g medu. Pohár zatvorte a postavte na teplé miesto. Na druhý deň šťavu preceďte do tmavej fľašky. V chladničke vydrží asi 6 dní. Užívajte 3-krát denne čajovú lyžičku ako prevenciu prechladnutia alebo pri kašli.
Zdroj: cvicte.sk, zahradkar.pluska.sk