Práve zvyšujúca sa cena elektroniky doslova vyhnala mnohých ľudí na inzertné portály, kde hľadajú kúsky, s ktorými by si radi vybavili svoj domov.

Vedzte že, sledovanie obľúbeného filmu, či seriálu s kvalitnou audio súpravou je úplne iný zážitok. Ako si teda správne vybrať reproduktor? 

Druh

Existuje nespočetné množstvo reproduktorov: prenosné, vežové, regálové, alebo celé sústavy. V tomto momente musíte operovať s priestorom vo vašom byte, či dome. Teda, kde chcete reproduktor umiestniť a či chcete s ním hýbať, alebo bude jeho miesto stabilné. 

Technické parametre

Toto je jeden z najdôležitejších parametrov, no je nám jasné, že nie každý sa vyzná do parametrov, preto ako sa hovorí, treba vyberať uchom. Ak kupujete reproduktor z druhej ruky, tak sa snažte s predávajúcim stretnúť a nech vám predvedie jeho výkon. Podľa ucha zistíte, či vám kapacita reproduktora stačí, alebo potrebujete niečo silnejšie. Výkon štandardných reproduktorov je 20 W až 200 W. Náročnejší záujemcovia však môžu nájsť reproduktory s ešte väčším výkonom.

Konektivita

Ešte pred samotným výberom si doma poriadne pozrite, aké druhy napájania máte. Či sa vôbec bude dať daný reproduktor napojiť na zariadenia od ktorých to čakáte. Ak z toho máte stres, tak vedzte, že existujú aj domáce reproduktory s Bluetooth. Tým pádom je problém vyriešený. Najlacnejšie modely hrajú väčšinou iba po pripojení 3,5 mm jacku.

Vedeli ste o tom, že existuje pasívna a aktívna reprosúprava? Aktívnereproduktory majú priamo integrovaný zosilňovač, a tak k ním stačí pripojiť zdroj zvuku. Medzi high-endovými modelmi narazíte predovšetkým na pasívne reproduktory, ktoré naopak externý zosilňovač vyžadujú.

Cena

To, aký a s akými vlastnosťami závisí aj od sumy, ktorú ste ochotní do toho vraziť. Ak vám stačí malý prenosný repráčik, ktorý má umocniť pocit z hrania počítačovej hry, vtom prípade vám stačí aj dvacka vo vrecku. 

Ak chcete príjemne ozvučiť celý dom, či byt a navodiť kinovú atmosféru, treba si pripraviť viac eur, no nie majland.

Zdroj: reprosustavy-a-reproduktory.heureka.sk