Kvalitná desiata pre dieťa by mala pozostávať z celozrnného pečiva, nátierky, alebo syra, porcie zeleniny a ovocia a hodnotného nesladeného nápoja. Ide o zložky potravy, ktoré dodajú organizmu optimálne množstvo výživných látok (bielkoviny, tuky, cukry), ale aj vitamínov a minerálnych látok. 

Rodič by si mal dať námahu na prípravu jedla dieťaťu do školy a neobiť to len pár eurami so slovami "veď si niečo kúp v bufete". Vieme, aké sú deti. Peniaze isto neminú na zdravé jedlo v bufete. Ak aj áno, budú to len samé sladké veci plné cukru. Domov sa vám tak vrátia nabombované deti plné energie, ktorú do večera z nich nevybijete.

Nehovoríme však, že dieťa by malo deň prežiť bez cukru. To nie. Cukor má nezastupiteľné miesto pri desiatej. Pre detský vek je charakteristická potreba tzv. rýchlych kalórií, preto nie je potrebné sladkosti úplne zakazovať. Denná porcia by nemala byť väčšia ako 50g, uprednostniť treba sladké pečivo príp. sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky pred tučnými múčnikmi a cukrovinkami. Na rozdiel od potrebného príjmu cukru v jedle, sladené nápoje sú pre deti nevhodné. Obsahujú priveľa jednoduchých cukrov a zbytočne zvyšujú príjem energie, čo vedie k vzniku obezity.

V neposlednom rade je to voda. Tekutiny, na ktoré by si mali rodičia dať obzvlášť pozor a nedávať dieťaťu zbytočne presladené nápoje. Množstvo vody, ktoré detský organizmus potrebuje, závisí aj od veku a hmotnosti. U novorodenca sa pohybuje od 60 do 100 ml na kilogram hmotnosti, u batoľaťa 120 ml/kg, u dieťaťa v predškolskom veku je to 100 ml/kg, v školskom veku 70 ml/kg, neskôr sa odporúča za 24 hodín vypiť cca 50 ml na kilogram hmotnosti.

Najlepšia je čistá voda, no tá nie vždy ide na chuť. Ochuťte ju citrónom či bylinkami, pre spestrenie pitného režimu možno jednorazovo denne ponúknuť deťom aj nesladený čaj, ovocný, bylinkový, alebo nesýtenú minerálnu vodu. Nevhodné sú silne mineralizované vody sýtené oxidom uhličitým, všetky sladené nápoje, nápoje s umelými sladidlami, s obsahom chinínu alebo kofeínu. Ich pravidelné pitie môže prispievať k vzniku zubného kazu i k rozvíjaniu chronických neprenosných ochorení v dospelosti – diabetu, k obezite, či ochoreniam srdcovocievneho a pohybového systému.

Zdroj: uvzsr.skuvzsr.sk


Súvisiace inzeráty

Výbava