Za ochorenie, hlavne v prvých týždňoch, nemôžete nikoho viniť. Ani seba, ani dieťa, je to prirodzená reakcia dieťaťa na zmenu.

Je na mieste, že rodič je frustrovaný, pretože hneď po pár dňoch musí riešiť, kam s dieťaťom a čo on v práci, no vedzte, radšej obetujte jeden deň, ako jeden týždeň.

Choroba v prvých týždňoch nebýva vážna, je to len soplík, alebo jemný kašeľ. Preto si radšej urobte s dieťaťom predĺžený víkend v pokoji doma a veci sa dajú rýchlo do poriadku. Chorobu nepodceňujte a netlačte dieťa do kolektívu školy, či škôlky. 

Najčastejšie sa teda rodič hneď stretne so soplíkom, pretože zápaly horných dýchacích ciest, napríklad podnebných mandlí či zápal prínosových dutín, sa šíria kvapôčkovou infekciou. k tomu sa môže pridružiť jemný kašeľ, či zvýšená teplota.

Toto všetko riešte voľnopredajnými liekmi. Rodič by mal byť zbehlý a mal by poznať svoje dieťa. Určite hneď nebežte k lekárovi, nakoľko dieťa v čakárni ešte viac ochorie. Keď tak stav konzultujte mailom, alebo po telefóne. No pokiaľ soplík nemá zelenú, či hnedú farbu a dieťa nemá naozaj poriadne zvýšenú teplotu, lekár vám pomôže rovnako ako vy sami. 

Okrem týchto ochorení si môže dieťa v prvých týždňoch priniesť aj črevnú virózu. Zmena stravy a možno aj iné potraviny dokážu narobiť šarapatu v brušku detí veľmi rýchlo. Ani tu nerobte paniku. Dieťa nechajte doma, nasaďte diétu, dodržujte prísun tekutín a dieťa bude fit za pár dní. 

Zdroj: etabletka.sk


Súvisiace inzeráty

Výbava