V poslednom čase sa stáva, že deti sú akési nevychované, drzé, majú sklony k násiliu. Ťažko sa o tom hovorí, lebo každý rodič povie, že toto a tamto by moje dieťa neurobilo. V tomto však rodič nikdy nemá žiadnu istotu, pokiaľ má dieťa veľa voľného času.

Problémy prichádzajú zväčša vtedy, ak dieťa nevie, čo robiť. Len sa tak poflakuje, nemá motiváciu. Preto by si mal rodič dať záležať na tom, že ke zazvoní na koniec poslednej hodiny v škole, že začína čas, ktorý by malo dieťa investovať do seba a svojej budúcnosti. A tu prichádzajú na rad krúžky a záujmy. 

Rodič by sa nemal nechať odbiť vetou: "Ale mami, mňa nič nebaví..." Krúžky rozvíjajú detskú osobnosť, talent, motivujú deti k spolupráci, zodpovednosti aj tolerancii. V živote dieťaťa sú tak veľmi dôležité.

Možností ma rodič naozaj mnoho od športu, výtvarné umenie, hudbu, jazyky, ručné práce... Dieťa sa tak zaradí do ďalšieho kolektívu, ktorý mu dá nejaké pravidlá, nejaké hranice. Ak je kolektív a krúžok správny, dieťa budú motivovať, ak nie, dieťa sa bude trápiť. Preto si rodič musí všímať dieťa, na čo má vlohy, aj keď je to len nejaká banalita, aj to pomôže správne nasmerovať dieťa k voľbe krúžku.

Netlačte dieťa do niečoho, čo je TRENDY, čo je teraz akože v móde a in. Trendy  talentu dieťaťa nepomôžu, práve naopak, môžu ho pekne zdeptať, keď si dieťa uvedomí, že nie je dobré v tom, čo teraz frčí. 

Nechajte dieťa, nech si krúžok vyberie samo. Rodičia by mali byť akýsi poradcovia a musia sa obrniť voči neúspechu. Spočiatku je dosť pravdepodobné, že dieťa vystrieda aj viac krúžkov a v každom vydrží len chvíľku. Je to prirodzený jav. Dieťa aj takýmto spôsobom skúma, objavuje, spoznáva svet a to, čo by ho bavilo. Nakoniec určite nájde niečo, čo mu urobí skutočnú radosť.

No HLAVNE nepretvárajte dieťa na svoj obraz, nekompenzujte si na ňom svoje staré rany, neprojektujte do potomkov svoje predstavy a nenaplnenej túžby. Dieťa tak utrápite. 

Psychológovia tvrdia, že jeden aj viac krúžkov je pre dieťa prospešné aj z toho hľadiska, že sa dieťa upokojí, dokonca prežije pubertu pokojnejšie a naučí sa zvládať stres omnoho lepšie. Tak poďte do toho! 

Zdroj: eduworld.sk 


Súvisiace inzeráty

Výbava