Ako teda vybrať tie správne prezuvky, aby ste dieťaťu neuškodili pri raste nožičky? Riaďte sa týmito pravidlami: vek, veľkosť, podrážka, stielka a zvršok.

Vek

Vek dieťaťa je rozhodujúci pri výbere. Do istého veku rodičia zvládnu dieťaťu kúpiť to, čo pokladajú za vhodné. Keď už má dieťa svoj názor, je to náročnejšie.

Ak vyberáte papučky pre dieťa v predškolskom veku, zvoľte prezuvky s vyšším členkom a pevným zapínaním. Nožička by mala byť vetraná, preto sú k dispozícii prezuvky s otvorenou, alebo uzatvorenou špicou.

V školskom veku môžete pokojne pokračovať s rovnakou obuvou. Alebo zvoľte nižšiu verziu s remienkami okolo členka. 

Veľkosť

Prezuvka musí nohu spevňovať, no nie obmedzovať. Najlepšie je teda, ak si dieťa prezuvky vyskúša. Pozor, pri skúške sa dieťa musí vždy postaviť, nakoľko v stoji sa nôžka jemne posunie dopredu. Prezuvka by mala mať voľnosť, no nie veľkú. Neriaďte sa preto pravidlom "kúpime väčšie, budeš ich mať na viac rokov". V tomto momente dieťaťu škodíte.

Najvhodnejšia vôľa pri prstoch je 0,5cm. 

Podrážka, stielka, zvršok

Tieto tri atribúty sú podstatné hlavne z pohľadu ich materiálu. Podrážka by mala byť hrubšia, kvalitná a zároveň odolná proti poškodeniu. Rodičia sa stretnú s tým, že škola vyžaduje, aby bola podrážka biela, resp. svetlá, aby nezanechávala šmuhy.

Stielka papučiek môže byť ortopedická, alebo barefootová, záleží na tom, v akom stave má dieťa nožičku. Ak je zvyknuté chodiť naboso, tak vtedy treba zvoliť barefootovú stielku, ak má dieťatko napr. problém s klenbou, zvoľte ortopedickú vložku.

A v neposlednom rade je dôležitý aj zvršok papučky. Materiál by mať vzdušný a príjemný na nohu. Veď dieťa neraz strávi v tejto obuvi aj 8 hodín. Mnoho rodičov volí kožené papučky, tu si treba dať ale pozor, aby bola stielka z absorpčného materiálu, aby sa noha nepotila a nezapáchala. 

Zdroj: topanocky.eu


Súvisiace inzeráty

Výbava